Att gjuta ett äpple.

Göra gjutformen

Skaffa ett äpple som är så stort som möjligt, eftersom leran krymper. Du behöver också något att gjuta i t ex en kartong eller liknande. Man ska få plats med äpplet med ca 5 cm runt omkring. Jag använde en liten plasthink, men hade sedan problem att klippa sönder den för att få ur den färdiga gjutformen.

1. Häll 3 cm gips (stuckgips som är speciellt lämpligt att gjuta med) i botten på hinken. För att inte äpplet ska sjunka till botten måste man låta gipset stelna något innan man fortsätter.

2. Placera äpplet i kartongen och fortsätt att hälla på gips till halva äpplet, mitt på buktningen. Det är viktigt att du inte häller på för mycket. Äpplet måste ju gå att lyfta ur. Låt nu gipset stelna helt. Gör sedan tre stycken cm-djupa hål i gipset runt äpplet.
Gör en rulle av lera och sätt fast den på äpplet där kvisten satt.
"Måla" gipset runt äpplet med lervälling. Jag har också använt flytande tvål (tror jag det var) som isolering.

3. Häll på gips en bit över äpplet. Låt stelna helt innan du tar ut den färdiga gipsformen ur kartongen. Dela formen och ta ur äpplet. Låt formen torka.

Gjutning

Nu börjar det roliga.
Sätt ihop formen igen. Använd tratt och häll gjutlera genom hålet som bildades av lerrullen. Fortsätt att hälla på mer lera allteftersom leran sjunker.
Efter ca en halvtimme hälls gjutleran ut igen. Det har då fastnat ett lager på väggen i formen.
gjutet äppleFormen måste nu stå ca en timme eller mera, så att leran blir stadigare, och först därefter kan man dela den och ta ut sitt leräpple.
Nu återstår bara att ta bort märkena efter gjutformen och sätta igen hålet med lera. Om man häller litet lera uppe på formen medan den står och vilar så får man lagom hård lera att använda. Men glöm för all del inte att göra ett litet hål annars spricker äpplet i bränningen.
Ja, sedan är det bara att torka, bränna och glasera som vanligt. Och det lilla hålet kan man kamoflera med en kvist när äpplet är klart.


Ullas hemsida