I Övertorneå kyrka finns en skulpturgrupp från 1490-talet som föreställer Sankt Göran och draken. Prinsessan är stulen men har blivit ersatt med en kopia, gjord efter ett foto på orginalet.

En annan skulptur i kyrkan är den kända Skyddsmantel-madonnan.
Kyrkan har också Sveriges äldsta spelbara kyrkorgel.Sagan om Sankt Göran och draken.

En dag kom riddaren Sankt Göran ridande till en stad som hette Solena. Nere vid stranden av en stor sjö såg han en vacker flicka med guldkrona på huvudet. Hon grät förtvivlat. Sankt Göran red fram till henne för att höra om han kunde hjälpa henne.

Flickan berättade att det fanns en hemsk drake i sjön. Draken krävde att få två får att äta varje dag. Om den inte fick det skulle den döda hela staden med sin giftiga andedräkt. Nu började fåren ta slut och man var tvungen att ge den människor istället. Varje dag drog man lott om vem som skulle ges till draken och nu hade lotten fallit på henne, kungens dotter.

Medan de pratade hade den hungriga draken kommit upp ur sjön och nu närmade den sig sitt byte. Sankt Göran tvekade inte. Han stack sitt spjut genom halsen på draken och sedan ledde han den besegrade draken efter sig mot staden.

Som en sann riddare vägrade Sankt Göran att ta emot sin belöning. Han bad kungen att istället skänka pengarna till de fattiga i staden. Därefter red han sin väg.

Också i Storkyrkan i Gamla Stan i Stockholm finns en staty av Sankt Göran och draken.

hem