En rakuhelg på Lögla

Det är en helg i slutet av april. Mina keramikervänner och jag har samlats för att bränna rakukeramik ute hos mig på landet. För att inte behöva stressa har vi tänkt att vi ska hålla på så länge vi behöver under två dagar.

Vi samlas klockan tio på lördagsmorgonen och börjar med att fika innan vi sätter igång med arbetet. Ibland kommer jag till och med ihåg att ta några fotografier, och med hjälp av dem har jag gjort en liten sammanfatting av bränningen.

 

Susanne glaserarBränningen

1. Vi plockar vi fram alla våra saker som vi redan innan har skröjbränt i en vanlig keramikugn. De är gjorda i en lera som innehåller chamotte för att klara den omilda behandling de snart ska utsättas för. Och nu är det är dags att sätta igång med glaseringen.

Det här är Susanne som sätter maskeringstape på en vas innan hon glaserar den.

Ugnen fylld2. Den hembyggda ugnen är satt för den första bränningen. Det enda som återstår är att lägga på locket och tända på gasolen - och så vänta.

Första ugnen brukar ta längre tid (ca 60 min) eftersom allt i ugnen måste värmas upp från utomhus-temperatur. I fortsättningen kommer det att gå betydligt fortare.

Klart att ta upp3. Temperaturen i ugnen har nu gått upp till ungefär 1000 grader.

Glasyren har smält ut och det är dags att lyfta upp sakerna ur ugnen. De är rödglödgande heta och man måste använda tång för att ta dem.

Anna beredd4. Anna har förberett tunnan som de heta föremålen ska läggas ner i. I handen håller hon en skål fylld med sågspån som hon häller över innan locket läggs på.

Sågspånet börjar brinna av hettan. Eftersom vi har strypt syretillförseln kommer syret inte att räcka till utan tas från föremålen. Man får en reduktion och det är den som ger de speciella effekter som förknippas med modern västerländsk raku.

5. Vi ska sedan plocka upp föremålen ur tunnan och lägga dem i en balja med vatten. Sedan skrubbar vi dem med stålull för att få bort sotet, och så är det bara att beundra resultatet.

Helle wokar6. Medan rakubränningen pågår förbereder Helle lunchen på min finska utomhuswok.

Det blir wokade grönsaker i pitabröd och grillspett med fläskfilé. Det ska ju vara både gott, enkelt att laga och lätt att äta här ute vid ugnen.

Mums vad gott7. Under en paus har vi tid att äta. Mums - det här smakar verkligen gott! Dessutom tittar solen fram just när vi ska börja äta. Det kan bara inte bli bättre än så här.

Det har varit en oerhört spännande och rolig helg. Vi bokar redan nu nästa rakuhelg - till hösten.

 

Några bilder på föremålen

Recept: Maten